ГЪБИЧНИ НОКТИ


Гъбична инфекция – онихомикоз.

   Гъбична инфекция е проблем, който може да засегне всички съвременен човек. В крайна сметка, всички ние, от време на време, посещаваме плувен басейн, аквапарк, като по този начин контактираме с подови настилки, килими, пейки. Всеки от нас, от време на време, избира обувки в магазина, като ги пробваме след много други хора. Всички тези ситуации са рискови фактори за гъбична инфекция на нокътната плочка.
 Също така, предпоставки за появата на гъбична инфекция могат да са: носене на тесни, непроветряеми обувки; травми (най-често се среща при гимнастките и футболистите), възрастовия фактор (отслабване на имунната система).
   Гъбична инфекция - онихомикоза, може да се разпространи заради разкъсване в зоната под нокътната основа или в страничната зона на нокътя, както и заради нараняване на живеца. Лошите хигиенни навици и някои съпътстващи заболявания, като разширени вени и диабетът, могат да предразположат развитието на гъбичките . Този вид инфекция се характеризира с разчупване или отделяне на нокътната плочка, разслояването или удебеляването й.
Ноктите на болния също така могат да се оцветят във възжълто или по тях да се локализират побелели зони. Гъбата-причинител се храни с кератина - протеин, който се съдържа в нокътната плочка. С напредването на инфекцията, органични остатъци се натрупват и довеждат до различното оцветяване на нокътя.
 

Лечение и профилактика на гъбични инфекции.

Лечението на гъбични инфекции се извършва, само и единствено, медикоментозно, със съпътстваща профилактика и обработка от специалист подолог.
Лечението трябва да започне със лабораторно изследване на нокъта. Ние от “PlantA” вземаме образец от поразения нокът и го даваме на изследване. Въз основа на резултатите, практекуващия с нас дерматолог назначава медикаментозно лечение, като по време на лечението нокъта периодично се почиства от специалист подолог и се третира с определени противомикозни гелове.

Самостоятелни опити за лечение, като правило, водят до трудно изправими последици, лекуването на които е по-сложно от самия микоз.
По време на летния сезон, когато всички искат да носят открити обувки и да изглеждат красиво (отлагане на лечение), специалист на медицински педикюр извършва протезиране на нокътна плочка с  противомикозен UV-гел.