КОКОШИ ТРЪН / МАЗОЛИ


МАЗОЛИ. КОКОШИ  ТРЪН

   Мазоли на стъпалото на крака. Причините за появата им могат да са различни. Специалистите идентифицират следните фактори, като причини за появата им:
- Не ергономични обувки - основна причина. Носенето на тесни обувки влошава правилния кръвооток и води до образуване на вроговен слой на кожата, в резултат на което се образуват мазоли. Обувки на висок ток също допринасят за появата им, като следствие от факта, че разпределение на товара на стъпалото не е равномерно и някои части на стъпалото са претоварени.
- Стрес, метаболитни нарушения и гъбични заболявания.
 - Наднорменото тегло.
 - Професионална дейност. Така например балерините и спортистите са по-предразположени към този проблем.
- Обилно изпотяване на краката.
  Как да се извърши премахване на мазоли?  Могат да бъдат използвани   методи, които  да приложете сами у дома и специални процедури, които изпълнява майстор подолог.
  В първия случай, можете да се опитате да използвате различни средства за омекотяване на мазоли, всички те са базирани на салицилова киселина. Това са различни  мехлеми и кремове. Всичките те, са насочени към омекотяване на вроговената кожата, чрез проникване на киселината в тъканта , след което кожата се отстранява механично  например чрез триене с пенза.
   Следващия,  по-ефективен метод е да се извърши медицински педикюр върху проблемните зони.
За премахване на мазоли, специалист-подолог използва устройството за професионален терапевтичен педикюр. С прецизни  движения абразивна фреза отрязва слой на мъртвата кожа, без да докосва здравата тъкан и без  да ви принася някакъв дискомфорт.
   Кокоши трън е заболяване, което се получава като последица от нарушената обмяна на веществата на кожата. В резултат от тази нарушена обмяна върху този участък от кожата се отлага по-голямо количество мазнина /рогово вещество, възпрепятстващо навлизането на вредни вещества в кожата/ и кератохиалин.
Образува се нещо подобно на кожна брадавица, която обаче враства дълбоко в кожата. Кокошият трън най-често се появява по стъпалата и предизвиква много силна и неприятна болка при ходене, защото кожата е вроговена и втвърдена.
Причините за образуване на кокоши трън са няколко. Най-честите са инфектиране с човешки папилома вирус(HPV), а в медицинската литература, състоянието се означава като плантарни палмарни брадавици. Не е изключено кокоши трън да се появи след носене на неудобна обувка, която е стягала крака дълъг период от време. Попаднало камъче също може да се окаже причина за кокоши трън. Дразнители от този вид могат да причинят вдлъбването на част от епидермиса навътре и да се стигне до вроговяване на кожата.
Кокошият трън е вид брадавица, израстък. В повечето случаи е с големината на грахово зърно. Обикновено се среща по  краката. В редки случаи може да се появи и по други части на -тялото. На външен вид кокошият трън изглежда като мазолесто образувание с неприятен жълтеникав цвят. По твърдост и цвят наподобява крак на кокошка, откъдето идва и наименованието му.
Подобно на неприятните брадавици, лечението на кокошия трън също се състои в горенето му с течен азот. За съжаление това е една доста болезнена процедура. Методът на горене с течен азот трябва да се прилага много внимателно, защото има опасност да се прогори кожата и около кокошия трън и така да се нанесе още по-голяма вреда.
Друга, по-безболезнена и по-бърза алтернатива да се пребегне към услугите на специалист по медицински педикюр.