ВПИТИ/ВРАСТНАЛИ НОКТИ

 

Врастнал нокът (онихокриптоз)     Симптомите на врастналия нокът са болезненост, подуване и зачервяване на палеца около нокътя. Възможно е да се засегнат и двете страни на нокътя, а също и на двата крака. По-рядко може да бъде на другите пръсти на краката. Появява се надигнато образувание (патологична гранулационна тъкан), което частично покрива нокътя лесно кърви при допир и отделя миризлив секрет.
Врастнал нокът се получава най-често на палеца на крака при млади хора около пубертета.
Заболяването може да бъде причинено от наследственост, забелязва се, че проблемът с врастването на ноктите е по-често срещан сред хората, които  имат родство. В допълнение към фактора на наследствеността, причините, които допринасят за появата на такъв проблем като врастнали нокти, са:


- Носене на неудобни обувки. Тесните обувки, изработени от недишащи материали, допринасят за тази патология. Особено внимание трябва да се обърне на обувките с високи токчета.
- Не правилна грижа за ноктите, а именно изрязването и закръгляването на ъглите на нокътната плоча по време на рязане. Често такава грешка се прави от децата, така че е важно да  научим детето  как правилно се изрязват ноктите  от детството.


- Анатомични особености на структурата на пръстите на краката. Широки пръсти, изпъкнали нокти.


- Високото натоварване на краката, особено при слаб мускулен апарат на краката.


- Не правилен  растеж на ноктите след получена травма или гъбично заболяване.
 Какви усложнения са възможни при нелекуван врастнал нокът?


- Все по-голяма деформация на нокътя до отпадането му.


- Прогресираща инфекция с обхващане на части от крайника.


- Гъбична инфекция.


Какво е лечението на врастнал нокът?
В началото, ако се предприемат адекватни мерки (посещение на специалист подолог), 90% от случаите  завършват с нехерургично вмешателство. 
Извършва се странична резекция и почистване на каналите - Целта е да се премахне причината за възпалението. Това се постига като се повдигне и отстрани външния ръб на нокътя заедно с прилежащия му матрикс. Изчистват се патологичната гранулационна тъкан и детритни материи в резултат на възпалението.
Ако има засягане на двете страни това се повтаря и отдругата страна. Отстраняването на целия нокът се избягва. 
След извършената процедура, поставя се незалепваща превръзка и пациентът след малко е готов за в къщи. Първата превръзка след процедурата е обемиста и трябва да има готовност за подходящи широки обувки, калцуни или чехли, с които пациентът да се придвижи до дома.
При определени случаи, за отстраняване на неправелен растеж на нокъта, се прибягва до поставяне на шини PODOFIX (Методът е изключително ефективен и безболезнен при корекция. Активно-залепващите се шини Podofix може да се използват при почти всички случаи на деформирани, болезнено враснали и извити нокти.) или  PODOSTRIPE.
При наличието на прогресираща инфекция и флегмон на целия пръст, херургично вмешателство е наложително в срочен порядък.
Задължително е след хирургична интервенция краката да се поддържат с медицински педикюр, за да не се стига отново.