НАЦЕПЕНА КОЖА НА ХОДИЛАТА

   Някои хора страдат от такъв неприятен проблем, като пукнатини по петите. Те носят нежелана болка, не дават възможност да се води активен начин на живот и да се носят обувките, които ви харесват. Какви са причините за появата на пукнатини по петите и каква опасност представляват те? Как да се отървете от пукнатини по петите?
   Знаейки отговорите на тези въпроси, можете да проведете успешно лечение на тези симптоми. Кожата по петите е много по-дебела от кожата на други части на човешкото тяло и в същото време е доста еластична. Тя издържа голямо натоварване при активно ходене през цялото време, въпреки това тя остава невредима. Пукнатини по петите се появяват в случай, че тези свойства на кожата започват да се променят. Това кожно заболяване се отнася до един от видовете дерматит, той се появява при ходене в неудобни обувки, а също така и при активно ходене.
Причините за появата на пукнатини по петите могат да бъдат доста прозаични:
- При горещо време, краката се потдуват до такава степен, че обувките стискат, това показва, че кръвообращението  на краката е нарушено. Това на свой ред води до появата на пукнатини по петите.
- Също , една от причините за появата на пукнатини може да бъде авитаминоза.
- Като и витаминоза.
- Захарен диабет
    Хора с диабетно стъпало също търсят помощ и медицински педикюр.  В тези състояния не може да се прави обикновен педикюр, не бива стъпалата да се стържат и кожите да се режат, защото краката лесно кървят. Педикюристът трябва да знае как да работи с болен с придобит и с нормален диабет. Защото в тези състояния не само ноктите, но и стъпалата имат проблем – те изсъхват, `кръвообращението се нарушава. Има специфика на работата при всяко състояние. На петата има натрупване на излишна рогова маса – хирепкератози, и трябва да се отстранят така, че в бъдеще да няма проблем. Рагадите –дълбоките цепнатините по задебелените части  също искат по-специално внимание
   Пукнатините по петите причиняват големи неудобства, непоносима болка, най-вече през лятото.
Как да се лекуват пукнатини по петите, могат да сенамерят дестки начина, както медицински, така и народни рецепти. Но, определено, е  по-добре да провеждате профилактика, отколкото да проверявате ефективността на тези средства върху себе си. Следните прости рецепти от народната медицина са предназначени за курс на лечение за период от 7-10 дни. Ако е необходимо, всеки курс може да се повтори.
5 ефективни маски за сухи пети:
1.Трябва да нарежете ябълката на малки парченца и да я сварите в мляко. Охладената  смес нанесете  върху петата и  покрийте със салфетка. След 30 минути премахнете всичко.
2.Нарежете зелен лук до кашица и го увийте в превръзка. Поставете на нараненото място и го обвийте с фолио, след което  превържете с бинт. Тази процедура се извършва само през нощта.
3.Вземете моркови, около 100 грама. Настържете  на ситно ренде, разбъркайте в 0,5 олио. Оставете за 10 дни в стъклен буркан, на тъмно и топло място. Процедете сместа и натъркайте пукнатините с масленистата кашица и оставете за цяла  нощ.
4.Друго добро народно средство ще премахне пукнатините по петите. Лечението в домашни условия е много просто. Вземете 2 супени лъжици ,надребно накълцан, корен девисил,  полейте с една чаша вряща вода и  поставете за 20 минути на водна баня. Изцедете след 2 часа. Необходимо е да  правите ежедневни горещи компреси.
5.Заживяване и облекчаване на болката допринесят бани от невен (1 супена лъжица  на литър вода) и  салвия или коприва (2 супени лъжицина литър вода).
 За да избегнете появата на пукнатини по петите, носете удобни обувки и редовно ги сушете. Също така не забравяйте редовната хигиена и превантивния пилинг.